PUSTOVANJE
Drežniški pust, pri katerem sodelujejo le neporočeni fantje, spada med bolj znana pustovanja v Sloveniji. Gre za starosvetno pustovanje poganskega izvora. Lesene maske izdelujejo fantje sami ter tako prenašajo živo kulturno dediščino iz roda v rod.

Ta lepi in Ta grdi, ki na pustno soboto privabijo na plano domačine in številne obiskovalce, s še številnimi drugimi liki tvorijo sprevod, ki prebivalcem nosi srečo in veselje.

Ta lepi obiščejo vse hiše v vasi in s plesom in glasbo voščijo vsega dobrega, v zameno pa jih domačini obdarijo z dobrotami in denarjem. Najrazličnejši šemski liki medtem skrbijo, da na vasi ni dolgčas. Najznačilnejše maske drežniškega pustovanja, Ta grdi, preganjajo otroke in jih posipajo s pepelom.

Ta edinstveni običaj si je mogoče ogledati na pustno soboto v Drežnici in teden dni pred tem v Drežniških Ravnah.

ŠPORT

Neokrnjena in razgibana narava se ponuja, da jo doživite na številne načine.

Strma pobočja gora so idealna vzletišča za številne jadralne padalce, ki se od pomladi do jeseni prepuščajo ugodnim zračnim tokovom. Gozdne poti in ceste z malo prometa ponujajo užitke gorskim kolesarjem, dve zgledno opremljeni plezališči s smermi domala vseh težavnostnih stopenj pa privabljata športne plezalce.

Tudi kajakaši in kanuisti se najdejo tu – Soča, najlepša alpska reka, je na dosegu roke. Sprehajalec ali ekstremni športnik: za vsakega se najde kotiček.
LTO Sotočje - TIC Kobarid, tel.: 05 38 00 490, email: info.kobarid@lto-sotocje.si© RIS 2013-2019