PUSTOVANJE
Drežniški pust, pri katerem sodelujejo le neporočeni fantje, spada med bolj znana pustovanja v Sloveniji. Gre za starosvetno pustovanje poganskega izvora. Lesene maske izdelujejo fantje sami ter tako prenašajo živo kulturno dediščino iz roda v rod.

Ta lepi in Ta grdi, ki na pustno soboto privabijo na plano domačine in številne obiskovalce, s še številnimi drugimi liki tvorijo sprevod, ki prebivalcem nosi srečo in veselje.

Ta lepi obiščejo vse hiše v vasi in s plesom in glasbo voščijo vsega dobrega, v zameno pa jih domačini obdarijo z dobrotami in denarjem. Najrazličnejši šemski liki medtem skrbijo, da na vasi ni dolgčas. Najznačilnejše maske drežniškega pustovanja, Ta grdi, preganjajo otroke in jih posipajo s pepelom.

Ta edinstveni običaj si je mogoče ogledati na pustno soboto v Drežnici in teden dni pred tem v Drežniških Ravnah.

TEMATSKE POTI

Prva svetovna vojna je usodno zaznamovala kraje ob Soči. Web Pot miru, ki poteka čez nekdanje bojišče, se ustavi tudi v muzeju na prostem Zaprikraj, obnovljenih položajih italijanske vojske, ki nemo pričajo o grozotah vojne. Svojevrsten spomenik je vojaška kapela na Planici, mimo katere vodi povezovalna pot v vas Krn.

Krožna pot skozi Koseška korita je speljana po stezicah, ki so jih uporabljali že naši predniki in vodi mimo številnih slapov potoka Stopnika ter ponuja sprostitev v objemu gozda in počitek na energetskih točkah. Za krožno pot s postanki potrebujete okoli dve uri.

Alpe Adria trail je mednarodni projekt, ki povezuje Grossglockner z Jadransko obalo. Pot poteka čez avstrijsko Koroško, skozi Kranjsko Goro v dolino Soče, od tu pa čez Benečijo v Brda in po italijanskem in slovenskem krasu do Trsta. V Drežnico, ki je ena izmed najlepših etapnih postaj, pride pot po levem bregu Soče iz Bovca, iz vasi pa se nadaljuje po Poti miru čez Planico do planine Kuhinja, od koder se spušča skozi vas Krn nazaj do Soče in v Tolmin.

Zemljevid z vrisanimi potmi (jpg, 2450 x 1750, 1.67 MB): Map Drežnica z okolico
LTO Sotočje - TIC Kobarid, tel.: 05 38 00 490, email: info.kobarid@lto-sotocje.si© RIS 2013-2019