PUSTOVANJE
Drežniški pust, pri katerem sodelujejo le neporočeni fantje, spada med bolj znana pustovanja v Sloveniji. Gre za starosvetno pustovanje poganskega izvora. Lesene maske izdelujejo fantje sami ter tako prenašajo živo kulturno dediščino iz roda v rod.

Ta lepi in Ta grdi, ki na pustno soboto privabijo na plano domačine in številne obiskovalce, s še številnimi drugimi liki tvorijo sprevod, ki prebivalcem nosi srečo in veselje.

Ta lepi obiščejo vse hiše v vasi in s plesom in glasbo voščijo vsega dobrega, v zameno pa jih domačini obdarijo z dobrotami in denarjem. Najrazličnejši šemski liki medtem skrbijo, da na vasi ni dolgčas. Najznačilnejše maske drežniškega pustovanja, Ta grdi, preganjajo otroke in jih posipajo s pepelom.

Ta edinstveni običaj si je mogoče ogledati na pustno soboto v Drežnici in teden dni pred tem v Drežniških Ravnah.

NARAVA

Območje je bogato z vodami, ki se zbirajo v gorah Krnskega pogorja in se spuščajo čez prepadne stene in skozi soteske proti Soči. Narava je tu ustvarila številne slapove in korita.

Le deset minut hoda iz Drežnice se nahajata čudovita slapova Sopota in Krampež, malo nad njima pa leži eden večjih slovenskih ledeniških balvanov, Debela peč.

Tudi Koseška korita se ponašajo s številnimi slapovi, iz Magozda pa je le kratek sprehod do bisera med slapovi, slapa Kozjak. Vredno si je ogledati še slap Curk nad Drežniškimi Ravnami, do katerega vodi z jeklenico zavarovana steza, in snežno jamo ob poti na Krasji vrh.

Narava je Drežniško obdala z mešanim gozdom, ki v vsakem letnem času nudi zavetje, počitek in mir.
LTO Sotočje - TIC Kobarid, tel.: 05 38 00 490, email: info.kobarid@lto-sotocje.si© RIS 2013-2019