PUSTOVANJE
Drežniški pust, pri katerem sodelujejo le neporočeni fantje, spada med bolj znana pustovanja v Sloveniji. Gre za starosvetno pustovanje poganskega izvora. Lesene maske izdelujejo fantje sami ter tako prenašajo živo kulturno dediščino iz roda v rod.

Ta lepi in Ta grdi, ki na pustno soboto privabijo na plano domačine in številne obiskovalce, s še številnimi drugimi liki tvorijo sprevod, ki prebivalcem nosi srečo in veselje.

Ta lepi obiščejo vse hiše v vasi in s plesom in glasbo voščijo vsega dobrega, v zameno pa jih domačini obdarijo z dobrotami in denarjem. Najrazličnejši šemski liki medtem skrbijo, da na vasi ni dolgčas. Najznačilnejše maske drežniškega pustovanja, Ta grdi, preganjajo otroke in jih posipajo s pepelom.

Ta edinstveni običaj si je mogoče ogledati na pustno soboto v Drežnici in teden dni pred tem v Drežniških Ravnah.

KULTURA

Poleg markantne cerkve Srca Jezusovega v Drežnici, zgrajene tik pred prvo svetovno vojno, si je vredno ogledati tudi najstarejši sakralni objekt na območju, z zanimivimi freskami poslikano cerkev sv. Justa v Koseču, ki je bila zgrajena v 13. stoletju.

O grozotah prve svetovne vojne priča vedno odprta zasebna zbirka Botognice, ljubitelji umetnosti pa se lahko podate na sprehod od Drežnice do Koseča, kjer so ob poti razstavljena dela umetniških delavnic Lepota v lesu in kamnu.

MUZEJSKA ZBIRKA BOTOGNICE
Naslov  Drežnica 22a, 5222 Kobarid
Tel  05 384 86 01
Gsm  031 743 023
ZBIRKA KORENIN
Naslov  Drežnica 12a, 5222 Kobarid
Tel  05 384 85 32
LTO Sotočje - TIC Kobarid, tel.: 05 38 00 490, email: info.kobarid@lto-sotocje.si© RIS 2013-2019